Nu in het Nederlands: ‘Licht voor Noord-Korea’

Voor een ontroerend, gepolijst verhaal over het lijden van de Noord-Koreaanse christenen moet je niet bij dit boek zijn. ‘Licht voor Noord-Korea’ is geen meeslepende roman, maar een schokkend getuigenis van een Chinees-Koreaanse vrouw over wat het betekent om een ongezochte roeping gehoorzaam te zijn.

Esther kreeg haar training voor werken met Noord-Koreanen toen ze tot geloof kwam en deel werd van een Chinese huiskerk. De vervolging, het gevaar en de offers die daar van haar verlangd werden, waren nog maar een voorproefje van wat haar te wachten stond.

Uiteindelijk werd duidelijk dat haar roeping was om het evangelie aan Noord-Koreanen te brengen. Ze vluchtte naar het buitenland om aan hieraan te ontkomen, maar God bracht haar weer terug. En toen begon het echte werk.

Het was in de tijd dat de verschrikkelijke hongersnood in Noord-Korea duizenden deed vluchten naar China. Deze uitgemergelde en zwaar vervuilde vluchtelingen kwamen met tientallen bij Esther op de stoep terecht. Ze waste ze, voedde ze, verzorgde hun wonden en vertelde hen over Jezus. Velen kwamen tot geloof. Maar het was geen romantische bediening.  Vluchtelingen waren vaak gewelddadig, veeleisend, stalen van haar en bedreigden zelfs haar kind. Bovendien was er voortdurend het gevaar dat ze ontdekt zou worden, want het helpen van ‘illegalen’ was verboden.

Maar haar roeping bracht haar nog verder, over de grens. Daar werkte ze jaren, en evangeliseerde in het diepste geheim. Uiteindelijk leidde haar roeping haar tot in de gevangenis in Noord-Korea. En nadat ze daar als door een wonder uit kwam, werd ze in China gearresteerd om opnieuw onder zware omstandigheden een periode in de gevangenis te verblijven.

Er lijkt geen einde aan het lijden te komen, maar ook niet aan de wonderen. In de verste hoeken van het koninkrijk van de duisternis dringt het licht van het evangelie door. Bij stervende vluchtelingen, in smerige gevangenissen en in de eenvoudige huisjes van Noord-Koreaanse arbeiders. Daarmee is het boek een getuigenis van de kracht van God, en van wat mogelijk is als we ons leven durven te verliezen.

‘Licht voor Noord-Korea’ kan besteld worden via het contactformulier op deze site voor 15 Euro (ook in het Engels beschikbaar). Hiervan komt vijf euro ten goede van het werk van Back to Jerusalem. Het is ook mogelijk om een gift over te maken naar ‘Back to Jerusalem’ ten bate van het werk van Chinese zendelingen in Noord-Korea.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *