Veldverslag Sulawesi: Nog onbereikte groepen overlevenden gevonden

Onze partners in Sulawesi doen het moeilijke werk; onze giften omzetten in hulpgoederen en die brengen waar ze het hardst nodig zijn. Met deze tastbare hulp, komt ook een luisterend oor, en troost vanuit de Bijbel.

Vele duizenden overlevenden slapen nu in geïmproviseerde tenten, met vaak alleen een dekzeil boven het hoofd, maar geen zijkanten. Dit is wat ons team tegenkwam in Tipo:

‘Vandaag gingen we naar een plek genaamd Tipo. Daar zijn verschillende tentenkampen met overlevenden, maar wij hebben het grootste kamp bezocht. Daar wonen ongeveer 130 families.

In elke tent wonen 10-20 families, afhankelijk van de grootte van de tent. Niemand heeft privacy, iedereen slaapt bij elkaar. Zij overleefden de aardbeving en moesten vluchten voor de tsunami. Sommigen hebben familie verloren, en bijna iedereen is al zijn bezit kwijt. Ze hebben alleen de kleren die ze aanhadden.

Ze vertelden dat de tsunami 10 minuten na de aardbeving kwam. Eerst schudde de grond op en neer. Daarna schudde de grond van links naar rechts. Daardoor konden ze niet wegrennen.

Ze danken God voor de Sarongs die we meenamen. Ze hadden het zo koud ’s nachts, maar nu kunnen ze hopelijk beter slapen.’

 Sommige Bijbelverhalen krijgen opeens een nieuwe betekenis, ontdekte ons team in Petobo: 

 Vandaag gingen we naar het gebied waar de modderstroom was. We luisterden naar alle verhalen. Daarna spraken we met hen over het Bijbelse verhaal van Noach. Dat bemoedigde ze. Ze willen ook graag weer een nieuw bestaan opbouwen nadat ze alles verloren hebben.

We bezochten ook de vrouwen. Sommigen hebben hele jonge baby’s, tussen de 1 en 3 maanden oud. Sommigen zijn hun zuigelingen kwijtgeraakt, omdat ze niet op tijd konden vluchten. De babies hebben medische zorg nodig.  

Bid dat we deze mensen vanuit de Bijbel kunnen bemoedigen.

En soms moet je ‘onbereikte bevolkingsgroepen’ heel letterlijk nemen. En afwijken van de paden.

Door de ramp in Palu moeten mensen doen wat ze kunnen om te overleven. Omdat wegen kapot zijn en er geen communicatie mogelijk is, zijn sommige groepen mensen geisoleerd geraakt. Ze hebben geen middelen meer om contact te zoeken met anderen.

Ons team probeerde deze mensen te vinden die nog niet bereikt waren. Wij vonden verschillende plekken in de bergen waar nog geisoleerde groepen mensen probeerden te overleven. Ze waren zo angstig en getraumatiseerd. Een groep had het 14 dagen uitgehouden zonder zelfs maar tenten of lampen. We danken dat God ons naar hen toe heeft geleid. ‘

Wilt u blijven bidden voor onze medewerkers in Sulawesi? Ze hebben lichamelijk en geestelijk uithoudingsvermogen nodig om troost te brengen in deze tijd van rouw en verbijstering. Het reizen zelf is ook niet ongevaarlijk. Uw giften voor hulpgoederen blijven zeer welkom.

U kunt doneren via de link van het (internationale) noodfonds hieronder, of een gift overmaken ten name van Back to Jerusalem Nederland, rekeningnummer  NL53RABO0330006002   onder vermelding van ‘Noodfonds Indonesië’

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *