Dood en leven in Irak

Nu het kalifaat grotendeels geschiedenis is, moet Irak de erfenis van terreur onder ogen komen. Een van de dingen die ISIS heeft achtergelaten in Noord Irak, is een landschap bezaaid met massagraven.

Onlangs kwam de VN met een raport over deze massagraven.  Er zijn meer dan 200 locaties bekend, sommigen met enkele lichamen, anderen met duizenden. Hoeveel andere graven er nog verborgen liggen in het landschap, weet niemand.  De Khasfa zinkput net buiten Mosul is berucht. Het was 400 meter diep toen ISIS begon met de ‘zuiveringen’ van Mosul. Langzaam vulde het gat zich met lichamen. Later dekte ISIS de boel af met zeecontainers en zand en nu is het bijna onzichtbaar. Ooggetuigen schatten dat er 6000 lichamen in liggen.

Teams van Irakezen zijn begonnen met het opgraven van de menselijke resten in deze massagraven. Het is moeizaam werk, waarvoor veel te weinig mensen en middelen zijn. En het is gevaarlijk, omdat ISIS de graven vaak omringd heeft met landmijnen, en ook in de graven explosieven heeft aangebracht.

Maar het is belangrijk werk. De graven bevatten bijvoorbeeld bewijsmateriaal, dat nodig is om staks te kunnen aantonen dat oorlogsmisdaden en genocide hebben plaatsgevonden. Maar belangrijker is misschien nog wel dat nog steeds duizenen mensen vermist zijn en nabestaanden nog altijd tussen hoop en vrees leven. Als lichamen geidentificeerd worden, kunnen zij eindelijk beginnen met verwerken.

Het geweld in Irak heeft grote gevolgen gehad voor religieuze minderheden, met name voor Jezidi’s en christenen. Veel Jezidi dorpen zijn uitgemoord en vernietigd. En het is maar de vraag of het zal lukken om de christelijke gemeenschappen in Irak, behorend tot de oudste ter wereld, weer op te bouwen.

Toch zien we ook hoe Gods werk doorgaat. Veel Irakese vluchtelingen komen tot geloof in landen waar ze heen gevlucht zijn, maar ook in Irak zelf. De terreur van IS heeft veel harten geopend voor het evangelie.

Nieuwe gelovige wordt ‘s nachts in Irak gedoopt

In Irak helpt BtJ op verschillende manieren om hoop en hulp te brengen aan mensen in deze door geweld getekende gebieden. Voormalige IS sex-slavinnen en hun kinderen worden geholpen om te herstellen van hun trauma’s en weer een toekomst op te bouwen. Ook wordt er gewerkt op het gebied van voedselvoorziening en werkgelegenheid.

IS bracht dood en vernietiging. Nu brengt het evangelie weer hoop voor mensen die de duisternis van het kalifaat doorleefd hebben.

Een groep Nederlanders gaat over enkele maanden naar dit gebied toe voor een humanitaire reis met BtJ. Graag willen ze vanuit Nederland een gift meebrengen voor een van de BtJ projecten, dat als doel heeft het voedseltekort op duurzame wijze te helpen verlichten. Ook zullen ze een bezoek brengen aan een vluchthuis voor Jezidi vrouwen en hulpgoederen meebrengen. Als u een bijdrage wilt geven, dan kan dat hier, ovv ‘hulp Irak’.

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *