Kim Jong Un, een ‘fantastische leider’

De topontmoeting in Vietnam tussen Donald Trump en Kim Jong Un zit erop. Eerder dan gepland, want tegen alle verwachtingen in, werden de onderhandelingen voortijdig afgebroken. Trumps kant van het verhaal is dat de Noord-Koreanen bereid waren tot het ontmantelen van hun grootste nucleaire faciliteit, in ruil voor volledige ontheffing van de sancties. Kortom, ze boden een deel van wat Amerika wilde voor alles wat zij wilden. Dat was een deal die Trump thuis niet zou kunnen verkopen.

In de houtgreep

Er was hoog ingezet. Gastland Vietnam had er een feestje van gemaakt, vol flitsende camera’s, rode lopers en allerhande prullaria die special voor deze top werd verkocht. Van gedenkmunten tot speciale ‘Rock it, man’ cocktails. Ook Trump zelf deed er alles aan om de stemming erin te houden. Het is nog maar een jaar geleden dat hij in zijn State of the Union (de jaarlijkse toespraak van de president) zei dat niemand zijn mensen zo verschrikkelijk onderdrukt als het wrede Noord-Koraanse regime. Van die houding was rond deze top weinig meer te merken. Hij zei woensdag zelfs tegen Kim dat hij een fantastische leider is, en noemde hem zijn vriend.

Maar het is vooral een ‘vriendschap’ die uit nood geboren is. De leiders hebben ze elkaar in de houtgreep. Twee kernmachten, die officieel nog met elkaar in oorlog zijn, dat is een ernstige bedreiging voor hen beiden. Trump staat bovendien politiek zwak en Kim heeft te maken met opnieuw ernstige voedseltekorten in zijn land, naast de sancties die de economie ondergraven.

Het is dan ook de verwachting dat het afbreken van de top niet het einde betekent van de onderhandelingen, maar een pas op de plaats, waarbij de partners zich moeten afvragen hoe ze verder willen.

Een gevaarlijke vriend

En dat is nodig, want onderhandelingen over het beeindigen van de oorlog en economische samenwerking met Noord-Korea zijn niet alleen een geweldige stap richting wereldvrede, zoals het geframed wordt. Deze onderhandelingen versterken de positie van een van de meest wrede regimes van de moderne tijd. Als er economische samenwerking uit voortvloeit, dan leert de geschiedenis dat de voordelen daarvan in de eerste plaats ten goede zullen komen aan het leger en de elite.

Dan is er nog de ontwikkeling van biologische wapens (die in 2017 nog ingezet werden om Kim’s halfbroer te vermoorden in Maleisië) en de cyberaanvallen waarmee Noord-Korea onder andere geld steelt van banken wereldwijd. Verder is het regime actief betrokken bij valsmunterij, drugshandel, wapensmokkel en andere maffia activiteiten.

Al deze activiteiten bedreigen de veiligheid van Amerika en andere landen. Je kunt onderhandelen over vrede met zo’n regime. Maar zolang het deze activiteiten voortzet, is het waanzin om ze te vertrouwen of ze als ‘vriend’ te beschouwen.

Wat we kunnen doen

Tegen deze achtergrond, hoe moeten we bidden? En wat kunnen we doen? Onze eerste solidariteit als gelovigen blijft met onze broeders en zusters die zo gruwelijk vervolgd worden in Noord-Korea. Hun situatie is geen onderdeel van de onderhandelingen. Het Amerikaanse belang staat voorop en  Kim heeft met zijn kernwapens genoeg kaarten in handen om concessies te hoeven doen op het gebied van mensenrechten. Daarom zijn wij als geestelijk familie van de verdrukte gelovigen de aangewezen personen om voor hen te pleiten bij de Vader. In het vertrouwen dat hij ‘hen spoedig recht zal doen’. (Lucas 18:8)

Maar de Noord-Koreaanse kerk is niet alleen een verdrukte kerk die probeert te overleven. Het is ook een groeiende kerk en een getuigende kerk. Op allerlei manieren komen Noord-Koreanen in aanraking met het evangelie, door zendingswerk van buitenaf en evangelisatie van binnenuit. Nieuwe gelovigen en hun leiders hebben Bijbels nodig en studiemateriaal. Juist omdat ontmoetingen vaak te gevaarlijk zijn, is het geschreven woord belangrijk. Onze BTJ mensen brengen nog steeds Bijbels en ander materiaal het land in, en de bedrijfjes die ze opzetten maken onopvallende evangelisatie mogelijk. Bovendien zijn ze economisch tot zegen voor de plaatselijke bevolking.

Zolang het Kim regime in het zadel zit en de bevolking geen politieke, economische of godsdienstvrijheid kent, blijven we aangewezen op deze kleine en gedurfde projecten om de kerk te ondersteunen en de Noord-Koreanen te laten zien dat ze niet vergeten zijn.

Als u financieel wilt bijdragen aan bijbelverspreiding in Noord-Korea, dan kunt u een gift overmaken naar NL53RABO0330006002 ten name van Back to Jerusalem Nederland onder vermelding van ‘Bijbels voor Noord-Korea’.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *