Harde klappen voor de Chinese kerk

Met dankbaarheid mochten we de afgelopen tijd berichten over al het werk dat gedaan wordt door Chinese zendelingen in soms zeer moeilijk toegankelijke gebieden. Nieuwe werkers werden klaargestoomd op geheime trainingslocaties. En hulp kon worden geboden in rampgebieden. Maar in China veranderen dingen in sneltreinvaart. En het werk van BtJ staat voor grote uitdagingen, nu het net van Xi zich begint te sluiten om de Chinese kerk.

Hoewel al gauw na het aantreden van president Xi duidelijk werd dat hij zich zou gaan ontpoppen als een tegenstander van de kerk, had niemand voorzien hoe snel dit zou gaan. In 2017 werden naar schatting 3700 christenen gearresteerd. In 2018 waren dat er naar schatting meer dan 100 000. In de eerste helft van 2019 alleen al vermoeden we op basis van rapporten die we van kerkleiders in China hebben gekregen dat we de 100 000 inmiddels gepasseerd zijn.

Wat als een schok komt, is dat veel van de kerken die inmiddels gesloten, geplunderd of vernield zijn, horen bij de officiële drie-zelf kerken. Het zijn dus niet alleen de ondergrondse kerken die te maken krijgen met vervolging. De drie-zelf kerken zijn zelfs kwetsbaarder, omdat ze openlijk opereren en de overheid dus veel meer van hen weet. Ook bovengronds opererende huiskerken zijn een makkelijke prooi en een aantal van de meest prominente kerken zijn inmiddels gesloten.

Een van de manieren waarop vervolging tot uiting komt, is door het verbieden van reizen. Veel kerkleiders mogen al niet meer reizen en worden geweerd uit het openbaar vervoer. Door gezichtsherkenningssoftware in camera’s op wegen, kunnen ze ook niet met een auto rijden. In sommige gebieden is het christenen verboden om naar andere delen van het land te reizen, en steeds vaker worden uitreisvisums ingetrokken. Dit bemoeilijkt natuurlijk ook het zendingswerk van de Chinese kerken.

Ontwikkelingen volgen elkaar nu zo snel op dat het moeilijk is om lang vooruit te plannen. Communicatie wordt steeds lastiger en gevaarlijker. We vragen jullie gebed voor deze hele situatie. In de eerste plaats voor de mensen die de hardste klappen krijgen. Zij die nu gearresteerd zijn, in heropvoedingskampen zitten, en hun gezinnen die zelf te maken krijgen met intimidatie en restricties. Dan is gebed nodig voor de honderdduizenden zo niet miljoenen christenen die de afgelopen tijd hun kerk zijn kwijtgeraakt. Zij moeten nu weer in hele kleine groepjes op onregelmatige tijden samenkomen in huizen, en worden scherp in de gaten gehouden, zowel fysiek als digitaal. Als laatste willen we jullie gebed vragen voor de voortgang van het werk van de Back to Jerusalem beweging, waar BtJ als organisatie een klein deel van is. Het is moeilijk te voorspellen hoe deze ontwikkelingen het zendingswerk zullen gaan beïnvloeden. We geloven echter dat de verkondiging van het evangelie niet ons project is, maar onderdeel van Gods plan voor deze wereld, en niets zal het kunnen stoppen. Bid dat Hij deze aanvallen ten goede wil keren en het werk van onze Chinese broeders en zusters zal zegen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *