Dag 7 – Kwaad van twee kanten

Er is een specifiek verband van genadeloze terroristen, met connecties binnen en support van de hoogste bestuurlijke organen in de wereld. Ze hebben niet altijd lange baarden, woestijngewaden, of bomgordels als ze het strijdtoneel betreden. Meestal dragen ze gewoon en pak en stropdas, bij hun ontmoetingen met ministers en andere hoogwaardigheidsbekleders.

Het is een vereniging van moslims die bekend staat als de ‘Moslimbroederschap’. Ze zijn een machtige, maar niet te strak georganiseerde groep, die wereldwijd regimes heeft doen wankelen en vallen.

Er doen veel tegenstrijdige verhalen de ronde over de Moslimbroederschap. In sommige landen staan ze op de lijst van terroristische organisaties, terwijl in andere landen deze groep fel verdedigd wordt. Maar wat zeker is, is dat ze veel macht en invloed in Syrië hebben verkregen door middel van terrorisme.

De oprichter van de moslimbroederschap, Hassan Al-Banna, maakte jihad en oorlog tegen ongelovigen een hoeksteen van zijn beweging. Hij schreef ‘De dood is een kunst’ en ‘De strijd tegen ongelovigen moet alles omvatten wat nodig is om de macht van de vijanden van de Islam teniet te doen.’

Hij organiseerde de broederschap bewust zo, dat het een wat geheimzinnig en wazig netwerk zou zijn. Het motto is ‘Jihad is onze weg’ en ‘Sterven op de weg van Allah is onze ultieme hoop’.

Toen Osama bin Laden jong was, hield hij ervan op op vakantie te gaan naar Zweden, totdat hij geradicaliseerd werd door de Moslimbroederschap. De meeste terroristen die later al Qaeda zijn begonnen, hebben wortels in de Moslimbroederschap. De Moslimbroederschap financiert de operaties van een van de meest beruchte terroristische organisaties, Hamas.

Al in juni 1989 pleegde de broederschap een terroristische aanslag in een eetzaal, waarbij 83 mensen omkwamen. Vandaag de dag zijn ze de belangrijkste oppositiegroep van het Assad regime in Syrië.

Ze werken samen met de Koerden en de Westerse legereenheden in de regio en worden vaak gezien als staande aan de goede kant in de burgeroorlog in Syrië. Maar de aanname dat ze ze een vredige patriotistische groep zijn is een grote misrekening.

Als Christenen bidden voor Syrië, moeten ze beseffen dat aan beide kanten terroristen vechten. En deze terroristen hebben het nodig om het evangelie te horen, of ze nu voor of tegen Assad vechten.

Gebedspunt

Bid voor het volk van Syrië. Wie er ook deze oorlog gaat winnen, er zullen altijd mensen moeten lijden. Christenen zitten vaak tussen twee vuren. Bid dat God aan beide kanten harten wil veranderen, bij de rebellenlegers en bij hen die het Assad regime ondersteunen.

Bijbelvers

Want Ik weet, welke gedachten Ik over u koester, luidt het woord des Heren, gedachten van vrede en niet van onheil, om u een hoopvolle toekomst te geven. 12 Dan zult gij Mij aanroepen en heengaan en tot Mij bidden, en Ik zal naar u horen; 13 dan zult gij Mij zoeken en vinden, wanneer gij naar Mij vraagt met uw ganse hart.
Jeremia 29:11-13

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *