Dag 13 – Het staal van Damascus

Er is een legende uit Syrië, die mede door de kruistochten, wereldwijd bekend is geworden. Het gaat om de legende van het Staal van Damascus. Een zwaard gemaakt van dit staal zou zo scherp zijn, dat een haar die erop viel doormidden zou splijten en je er een veertje dat in de lucht vloog ermee kon doorhakken. Er werd ook gezegd dat je met een zwaai van een zwaard uit Damascus de loop van een geweer kon afhakken.

Het staal is uniek, omdat het gesmeed was uit een staaf van woets, een soort gehard gietstaal dat al in de oudheid uit India geïmporteerd werd. Zwaarden die van dit staal gemaakt werden, waren herkenbaar aan de bijzondere patronen van banden en vlekken die deden denken aan stromend water of een patroon van druppels.

Deze zwaarden stonden bekend als de sterkste in de wereld. Bijna onbreekbaar, en met een vlijmscherpe rand die bij gebruik ook scherp bleef. Kortom, er was geen zwaard zo goed als de legendarische damascus-zwaarden.

Je zou kunnen zeggen dat Syrië lijkt op zo’n zwaard van gehard staal, verhit in het kolenvuur, dan weer afgekoeld in koud water en dan weer terug in het vuur gelegd.

Het volk is gevormd door het vuur, platgeslagen door oorlog, en gescherpt door de vele moeiten die het gekend heeft.

Zal er een dag komen dat het volk van Syrië uit het vuur genomen zal worden door de Here zelf om ondergedompeld te worden in het levende water van Zijn heil? Een dag waarop de Syrische kerk, sterker dan welk Damascus- zwaard dan ook, in de hand van de Here zal gebruikt worden om de boze te verslaan?  

Gebedspunt

Bid dat er een einde mag komen aan het lijden van het Syrische volk, en dat God dit beproefde volk weer zal gaan gebruiken om zijn plannen te volbrengen.

Bijbelvers

“Zie, Ik ben het, die de smid geschapen heb, welke het kolenvuur aanblaast en naar zijn kunst het wapen vervaardigt, maar Ik ben het ook, die de verderver geschapen heb om te vernielen. Elk wapen dat tegen u gesmeed wordt, zal niets uitrichten, en elke tong die zich voor het gericht tegen u keert, zult gij in het ongelijk stellen. Dit is het deel van de knechten des Heren en hun recht van Mijnentwege, luidt het woord des Heren” (Jesaja 54:16, 17)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *