Dag 17 – Leven met een doel

“Wat [al-Baghdadi] haar aangedaan heeft was onvoorstelbaar,” zei Donald Trump over een jonge zendelinge die door al-Baghdadi was gevangen genomen. “Hij hield haar een lange tijd persoonlijk gevangen. Het was een prachtige jonge meid… Ze was daar om mensen te helpen… Hij heeft haar vermoord.”

President Trump omschreef wat er gebeurd was met Kayla Mueller, een hulpverlener die afgereisd was naar Syrië om vluchtelingen te helpen en in handen van ISIS was gekomen. 

Kayla was een jonge christen uit Prescott in de staat Arizona. In haar studietijd was ze actief in campus evangelisatie met een interkerkelijke stichting genaamd ‘United Christian Ministries’. Ze had ook al eerder gewerkt met Tibetaanse vluchtelingen in India en Afrikaanse vluchtelingen in Israël met het ‘Vrindavan Food For Life program’ dat gratis eten verstrekt aan mensen in nood. 

Mueller ging daarna aan de slag in Zuid-Turkije in 2012, waar ze Syrische vluchtelingen bijstond. Na meer dan een half jaar, besloot ze naar Aleppo te reizen, naar een ziekenhuis van Artsen zonder Grenzen.

Kort na aankomst, vernam de staf van het ziekenhuis dat ze gevaar liep en zette haar op een bus terug naar Turkije. Op 4 augustus 2013 reed het voertuig waarin ze zich bevond in een hinderlaag en werd Kayla gevangen genomen. 

Al snel hoorden de ISIS leiders dat ze een jonge Amerikaanse vrouw te pakken hadden. In augustus 2015 kwam de New York Times met het verhaal dat Kayla gedwongen was om te trouwen met al-Baghdadi, die haar meermaals martelde en verkrachtte. Er werd ook bericht dat ze de persoonlijke gevangene was geweest van Abu Sayyaf.

Medegevangenen die hadden weten te ontsnappen, vertelden later hoe ze hadden gezien dat Kayla sterk en zorgzaam was gebleven. Ze zeiden dat ze altijd om de veiligheid van anderen dacht, en zelfs een kans om te ontsnappen aan zich had laten voorbij gaan zodat een andere vrouw weg kon komen. Ze offerde haar eigen vrijheid op voor die van anderen. 

Daniel Rye Ottosen, een Deense freelance fotograaf die met haar gevangen was, zei dat de mannen die probeerden haar te dwingen haar geloof op te geven, onder de indruk waren van haar moed. 

Wat Kayla deed om de Syriërs te helpen wordt niet vergeten. Op 26 oktober werd de basis waar al-Baghdadi verbleef overvallen door een speciale eenheid van het Amerikaanse leger. Toen er geen ontsnappen meer mogelijk was, blies al-Baghdadi zich op in een tunnel. De operatie kreeg de naam van Mueller mee, om haar te eren. 

Gebedspunt

Bid dat er velen mogen opstaan zoals Kayla Mueller, die Syrië zullen overspoelen met de opofferende liefde van Christus. 

Bijbelvers

Niemand heeft grotere liefde, dan hij die zijn leven inzet voor zijn vrienden. (Johannes 15:13)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *