Gevolgen Corona voor huiskerken en zendelingen

De opmars van het Coronavirus heeft grote gevolgen voor zendingswerk in China en werk dat door Chinezen in andere landen gedaan wordt. We willen een paar dingen voor het voetlicht brengen en jullie vragen om te bidden voor deze moeilijke situaties.

Lockdown en reis beperkingen

Honderden miljoenen Chinezen hebben te maken met een beperking van hun mobiliteit en velen van hen zitten praktisch opgesloten in hun appartementen. Dit brengt natuurlijk grote spanning en onzekerheid mee voor de mensen die hierdoor getroffen zijn. Het betekent ook dat veel zendingswerk onder minderheden in China stil is komen te liggen. Niet alleen mogen mensen niet meer zonder reden de deur uit, er wordt ook zeer streng gecontrolleerd op straat door de politie. Als op je ID-kaart staat dat je in een andere stad geregistreerd bent dan waar je je bevindt, wordt je terug gestuurd.

Het reizen naar en uit China is ook veel moeilijker geworden, wat het uitzenden van nieuwe mensen vertraagd en het trainen van mensen in de regio lastiger maakt. Ook communicatie ondervindt problemen. Door de veiligheidsrisico’s van digitaal en mobile communicatie, was elkaar ontmoeten vaak nog de enige manier om te kunnen overleggen. Dit kan nu vaak niet meer.

Huiskerken geven hoop

In Wuhan zijn huiskerkleden de straat op gegaan om maskers en noodhulp uit te delen. Helaas is er per 1 februari een nieuwe wet in werking getreden, waarbij kerken niet meer hulp mogen verlenen tenzij ze een vergunning hebben van de staat. De regering wil namelijk niet dat mensen aangetrokken worden tot het Christendom door de noodhulp van kerken. Ook mogen kerken geen hulp uit het buitenland aannemen of communiceren met organisaties buiten China zonder toestemming vooraf. Verschillende gelovigen die hulpgoederen uitdeelden, zijn gearresteerd en hun goederen geconfisceerd. Toch zijn er anderen die nog steeds doorgaan. Vooral maskers kunnen levens redden. BtJ heeft 25000 maskers naar onze partners in China kunnen sturen. Dit wordt echter moeilijker nu andere landen in de regio maskers niet langer willen exporteren, omdat ze bang zijn zelf niet genoeg te hebben.

Een waarschuwing van God?

Veel Chinese gelovigen denken dat deze uitbraak niet toevallig is maar dat er een reden is dat God dit toelaat. Ze zien een direct verband tussen het beleid van Xi, die er alles aan doet om de kerk te vernietigen, en dit virus, dat aantoont dat aardse machthebbers uiteindelijk machteloos staan. Het is opmerkelijk dat het China van Xi dat twee maanden geleden nog zo onaantastbaar leek, nu zo’n zware klap krijgt uit een totaal onverwachte hoek. Christenen in China bidden dat mensen tot inkeer zullen komen en zich zullen verootmoedigen voor God. Er is ook een gebed gepost door kerken in Wuhan, met het verzoek of christenen wereldwijd mee willen bidden. Dit gebed is in het Engels overgenomen onder dit artikel.

Noord Korea en Iran

Zowel Noord-Korea als Iran zijn zeer kwetsbaar voor een uitbraak van dit virus. Noord-Korea vooral vanwege het gebrek aan gezondheidszorg en de ondervoeding van een groot deel van de bevolking. Zij zijn natuurlijk ook economisch bijna volledig afhankelijk van China en kunnen de grens niet eindeloos dicht houden. Iran heeft te maken met economische en politieke onrust en is net als Noord-Korea alles behalve transparant over eventuele besmettingen. In beide landen zou een grote uitbraak rampzalig kunnen zijn. Onze werkers zijn ter plaatse en hebben ons gebed nodig.

A public prayer letter from the Wuhan Church, asking the Chinese Church to pray urgently!

God full of compassion and mercy, we lay prostrate before you and confess our sin. We have sinned against you, our city, our country, our compatriots, and we ourselves are short of Your glory.

Wuhan and the surrounding cities have now been closed, and the spread of the virus has exceeded our capacity. The city is surrounded by the shadow of death. We, the covenant people who have received great grace, cry out to You oh Lord, asking You to forgive us for our pride, and ignorance. Our neglect has created this global disaster. Today, we repent for our sins. Please purify our hearts.

Save us oh Lord from this great calamity. Forgive our sins and transgressions. Save us from disaster. You are the only one who can save us.

Help us not to hide ourselves, but may we have a strong sense of social responsibility to serve the elderly and the children.

We send special prayers for the protection of those living in poverty in the countryside villages.

We pray for our fellow citizens of the city of Wuhan to prevent the spread of this virus. May they no longer take this situation lightly.

We pray to you Almighty Lord, to send warm weather so that this virus has no hospitable environment in which to live.

We pray that You provide protection over the other cities as well.

Oh Lord, we remember the healthcare workers in particular. Protect them as they serve the sick.

We pray for Your mercy Lord. Our bodies are weak and vulnerable like dust in the wind. May we come to you with a heart of repentance. Help us to preach Your message, remain upright and righteous before you, and lead a clean life with a transformed heart. Only You give peace and hope.

Merciful God, You are slow to anger and abundant in love. Please remove this plague, hear the cry of Your people, and have mercy on the city of Wuhan.

These are the prayers of the churches that the Lord loves, all in the holy name of our Redeemer Jesus Christ. Amen!

Public Prayer from the LJ Church, with reference to the 1932 Public Prayer

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *