Flexibel in de strijd

Overal in de wereld krijgen onze teams te maken met Coronamaatregelen, die telkens aan verandering onderhevig zijn. Back to Jerusalem is een organisatie die gewend is om snel in te spelen op veranderingen en die flexibiliteit wordt nu in nog grotere mate van ons gevraagd.

Zuid-Azië

Door lockdown maatregelen, kunnen onze studenten op de trainingsschool in Zuid-Azië niet doorreizen naar hun land van bestemming. Ze kunnen echter ook niet terug reizen naar China. Een deel van hun trainingsprogramma bestaat uit Engelse lessen. Hun onderwijzers zitten echter weer vast in andere landen en kunnen niet naar de school toereizen. Daarom krijgen deze studenten nu online Engelse les vanuit Europa. Ook zijn er Chinese voorgangers die regelmatig on-line samenkomsten met hen houden om hen te bemoedigen.

Bijbelverspreiding

Nu in China de fabrieken voor een groot deel weer zijn opgestart, is ook de productie van diverse vormen van elektronische Bijbels weer begonnen. 10000 audiobijbels worden de komende weken geproduceerd voor bevolkingsgroepen in Zuid-Azië, waarvan een groot deel niet kan lezen. Willen jullie bidden dat de productie goed zal verlopen, en deze units veilig verspreid kunnen worden?

Bijbelverspreiding in Iran ligt nog steeds stil, omdat het land nog grotendeels in lockdown is. We hopen daar over enkele weken weer van start te kunnen gaan.

Noord-Korea

Het is moeilijk voor onze winkels in Noord Korea om open te blijven op het moment. Doordat de grens met China ivm Corona gesloten is, kunnen we hen niet van nieuwe voorraden voorzien. In Noord-Korea zelf wordt ontkend dat er bevestigde Coronagevallen zijn, maar een vluchteling testte onlangs positief direct na aankomst in China. Niemand weet hoeveel gevallen er zijn, maar we weten wel dat het land geen middelen heeft om een uitbraak het hoofd te bieden. China heeft nu medische hulp aangeboden. Een grote uitbraak in Noord Korea zou niet alleen voor politieke onstabiliteit kunnen zorgen, het zou ook door illegale handel makkelijk weer kunnen overslaan naar China en dat wil de Chinese regering natuurlijk voorkomen.

Vietnam

Doordat veel landen nu minder geneigd zijn zaken met China te doen, krijgen onze teams in Vietnam, waar BtJ enkele fabrieken heeft, extra werk. Er komen nu meer orders vanuit Amerika en Europa. Meer werk betekent meer mensen in dienst, een groter bereik voor het evangelie, en meer inkomsten om het werk verder te laten groeien.

Irak

Heel langzaam kan er in Irak weer business gedaan worden. Vluchtelingen vrouwen kunnen weer voor hun werk betaald worden. Dit was enige tijd niet mogelijk omdat niemand het huis uit mocht. Projecten die op voedselvoorziening gericht waren zijn wel door gegaan, al hebben die ernstig te lijden gehad van recente overstromingen. We hopen binnenkort de winkels ook weer te kunnen openen.

Geldstromen

Het op de juiste plek krijgen van fondsen is erg moeilijk op het moment. Deels door de lockdown maatregelen, maar ook doordat banken hun beleid aangescherpt hebben. Wij werken veel in landen die ‘verdacht’ zijn.

Willen jullie bidden dat we manieren zullen blijven vinden om de mensen op het veld van het nodige te voorzien?

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *