Het rommelt in Noord-Korea

Gisteren was er een toch wel wat verrassende ontwikkeling in de gebruikelijke diplomatieke ellende rond Noord-Korea. Het regime blies een kantoor op. Dit moderne gebouw, waarvoor Zuid-Korea meer dan zes miljoen Euro had neergeteld, faciliteerde de samenwerking tussen de twee landen en fungeerde als een soort ambassade. 

Sinds de Corona-lockdown aan het begin van het jaar, werd er niet meer gewerkt. Noord-Korea had en heeft een zeer strenge lockdown ingesteld. Maar het diplomatieke proces ging in theorie nog steeds door. Tot Noord-Korea vorige week de stekker trok uit de communicatielijnen tussen Noord en Zuid, letterlijk en figuurlijk. Deze lijnen zijn erg belangrijk om snel te kunnen communiceren, als er bijvoorbeeld een explosie bij de grens is en onduidelijk is of het om een aanval of een ongeluk gaat. Zo kan een ongewilde escalatie voorkomen worden. Met deze lijnen kunnen ook afspraken worden gemaakt over ontmoetingen en diplomatiek overleg. 

De directe aanleiding was onvrede van Noord-Korea over mensenrechtengroepen (die vaak bestaan uit voormalige vluchtelingen uit Noord-Korea) die bij de grens ballonnen oplaten met onder andere flyers met een kritische boodschap over het regime. Noord-Korea wil dat Zuid-Korea deze acties voorkomt. Ze zien het als een ‘oorlogsdaad’ en een poging het regime te ondermijnen. Maar in Zuid-Korea vallen deze acties onder de vrijheid van meningsuiting. In Noord-Korea bestaat deze individuele vrijheid niet en wordt daarom de regering verantwoordelijk gehouden. 

Er werd gedreigd met verdere stappen als Zuid Korea niet zou optreden, en gisteren werden deze dreigementen waar gemaakt. Het was verbazend dat het gebouw niet gewoon werd gesloten, of voor andere doeleinden werd gebruikt. Dit heeft Noord-Korea in het verleden heeft gedaan met een resort dat op Zuid-Koreaanse kosten was gebouwd in de bergen van Noord-Korea om toerisme uit Zuid-Korea te faciliteren. Het opblazen van dit kantoor, op de twintigste ‘verjaardag’ van het eerste officiële overleg tussen de twee landen, is een symbolische daad. Noord Korea wilde iets doen waardoor de aandacht van de wereld gegrepen werd. En in een tijd van een pandemie en wereldwijde protesten, is daar iets drastisch voor nodig. 

Noord-Korea is ongetwijfeld niet blij met de ballonnen, maar toch is het onwaarschijnlijk dat dit de echte aanleiding was voor deze actie. Die ballonnen gaan al jaren de lucht in. Er speelt echter wel iets anders. De Noord-Koreaanse economie was al heel slecht. De internationale sancties hebben mogelijkheden voor handel ernstig beperkt. De Corona crisis heeft het toerisme uit China, een belangrijke bron van inkomsten, de das om gedaan. En de lockdown heeft zowel de legale als illegale handel met China bijna onmogelijk gemaakt. Kortom, Noord-Korea zit in het nauw. 

Via kanalen zoals Daily NK (een nieuwsmedium gerund door voormalige vluchtelingen) horen we dat zelfs in de hoofdstad waar de elite woont, mensen al drie maanden geen voedselrantsoen meer hebben gehad. Ook komen steeds meer kinderen en oude mensen op straat te staan, omdat hun families ze niet meer kunnen voeden. Zelfs in de hoofdstad zijn er steeds meer gezinnen die maar eens per dag of om de dag een maaltijd kunnen eten. Dit betekent doorgaans dat de situatie op het platteland nog nijpender is. Back to Jerusalem heeft werkers in Noord-Korea en zij bevestigen de berichten. Door de lockdown zitten ze al maanden vast, en bevoorrading uit China is niet mogelijk. En ook zij zeggen dat voedsel schaars wordt. 

Noord-Korea wil dat de sancties opgeheven worden, maar daar gaat Zuid-Korea niet over. En Amerika heeft met Corona, protesten en de aankomende presidentsverkiezingen wel wat anders aan zijn hoofd. 

Kortom, het is een wanhoopsdaad van Noord-Korea in een poging de partijen weer om de tafel te krijgen en verlichting van sancties af te dwingen. Ik ben bang dat we in de toekomst nog meer van deze provocaties van Noord-Korea kunnen verwachten. 

Bidt u mee voor een verandering ten goede in dit land? Voor wijsheid voor wereldleiders, voor moed voor onze verdrukte broeders en zusters en voor een tijd van verlichting voor dit beproefde volk. Bid ook dat het licht van onze werkers ter plaatse helder mag schijnen en dat God zal voorzien in wat ze nodig hebben.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *