Het nieuwe normaal voor christenen in Afghanistan

We hebben afgelopen weken met lede ogen aangezien dat de Taliban is opgerukt in Afghanistan. Zelfs hier in het Westen kunnen we de wanhoop van de bevolking bijna voelen.

Voor christenen in Afghanistan was Bijbelbezit, inclusief het hebben van digitaal Bijbels materiaal, al zeer gevaarlijk. Nu de Taliban de macht heeft, wordt het alleen maar lastiger. Ze controleren telefoons van  mensen in de trein, op straat en zelfs in hun eigen huis.

Volgens bronnen gaat de terreurgroep van deur tot deur om tegenstanders op te sporen. “We horen van betrouwbare bronnen dat de Taliban eisen dat mensen  hun telefoons laten bekijken. Wanneer ze een Bijbel op je telefoon vinden, word je ter plekke vermoord”, aldus dr. Rex Rogers, de voorzitter van de christelijke organisatie SAT-7.Project in Afghanistan
We hebben eerder iets gedeeld over operatie Black Trumpet, een digitale achterdeur waardoor mensen toegang hebben tot de Bijbel, christelijke lectuur, video’s en muziek zonder dat dit gedetecteerd kan worden. We zijn ontzettend dankbaar dat we dit een aantal maanden geleden al in Afghanistan mochten introduceren.

De behoefte ontstond doordat de Afghaanse politie bij controleposten de telefoons van mensen controleerden op christelijke apps en digitale Bijbel downloads. Dit programma heeft de christenen toen beschermd tijdens de controles van de Afghaanse politie. Wie had toen kunnen bedenken dat het nu de gelovigen beschermt om ontdekt te worden door de Taliban… Alleen de Allerhoogste Heer, wij prijzen zijn Machtige Naam!

De ondergrondse kerk in Afghanistan
We kregen een dringend bericht uit Afghanistan over een jonge moeder die in Kabul woont en onze hulp nodig heeft.  Ze werkt samen met onze partners die in de ondergrondse huiskerk dienen.

Asmaan (niet haar echte naam) heeft haar man verloren en woont nu met haar kinderen in Kabul. Asmaan werkt als schoonmaakster, maar heeft nu van de Taliban te horen gekregen dat ze niet meer mag werken omdat ze een vrouw is.

Asmaan, die in het geheim gelooft en wanhopig steun nodig heeft om voor haar en haar kinderen te zorgen, moet nu de storm van de Taliban alleen trotseren.

Naghemeh Panahi, een partner van BTJ en kerkplanter in Iran, zei over de situatie in Afghanistan: “Waar sprake is van islamitisch extremisme en landen die geleid worden door de islam (sharia-wetgeving), worden vrouwen en kinderen het meest getroffen en onderdrukt.

Asmaan voelt op dit moment in Kabul het volle gewicht van de Sharia-wetgeving op zich afkomen en heeft niet de mogelijkheid om met haar kinderen op het vliegtuig te stappen en naar Amerika of Europa te vliegen. Ze mag niet naar buiten om een baan te zoeken. Ze weet dat haar dochters elk moment van haar afgenomen kunnen worden en gedwongen kunnen worden om te trouwen met oudere Talibanleiders.

BTJ heeft middelen gestuurd om haar te helpen in haar levensonderhoud, zodat ze zich voorlopig geen zorgen hoeft te maken.

Dankbaar voor uw giften en uw gebed
Dankzij jullie giften kunnen we ook mensen uit de ondergrondse huiskerk steunen, zoals Asmaan in Afghanistan. Dankzij jullie giften konden we Operatie Black Trumpet lanceren. We weten niet hoeveel christenen hier in totaal gebruik van maken, maar voor elke gelovige die het gebruikt kan het levensreddend zijn.

Wij danken God voor uw steun aan deze projecten en dat we samen verder kunnen gaan met het helpen van de ondergrondse kerk in landen zoals Afghanistan.

Blijf alstublieft bidden voor de situatie in Afghanistan en voor onze plaatselijke BTJ partners die doorgaan met het dienen van de ondergrondse kerk in Afghanistan temidden van de storm.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *