Huiskerkbijeenkomsten maken een comeback in China

Tijdens de pandemie werden officiële kerken in China gesloten. Veel kerken die online probeerden samen te komen, kregen thuis invallen van de politie. Dat heeft ervoor gezorgd dat de kerk in China is teruggegaan naar hun wortels – de ondergrondse huiskerk.

In 2017 was de trend voor Chinese huiskerken om samen te komen in gebouwen die plaats boden aan grotere groepen. Er was een groeiende trend in grote metropolen, zoals Beijing en Shanghai, voor christenen om samen te komen in gebouwen die bestemd waren voor wekelijkse aanbiddingsbijeenkomsten, maar nu ontstaat er een nieuwe trend.

Kleine groepen komen weer in het geheim samen in eenvoudige huizen. “We komen thuis samen in kleinere groepen,” meldde een BTJ-partner die in een grote stad woont. “We laten onze telefoons achter en nemen ze niet mee naar de bijeenkomsten. We weten dat de overheid ze gebruikt om onze bewegingen te volgen en om onze gesprekken af te luisteren.”

BTJ-partners melden een aanzienlijke toename van huisgroepen met minder dan 10 mensen, zodat de autoriteiten minder snel zullen opmerken. Gelovigen komen zelfs bijeen tijdens lockdowns, door midden in de nacht de bossen in te sluipen, zodat ze in de dekking van de duisternis kunnen reizen en weer thuis zijn voordat de zon opkomt.

China heeft een lange geschiedenis van explosieve kerkgroei door het huiskerkmodel en nu lijkt het erop dat het weer gebeurt. Laten we met onze broeders en zuster meebidden voor groei tijdens de verdrukking en voor een zegen voor deze trend.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *