Update Oekraïne, hulp tegen vrouwenhandel

De afgelopen dagen hebben we gehoord van Daniela Hoppe, een van onze partners in Polen. Haar dagelijks werk is het leiden van ‘Lighthouse Foundation’, een organisatie tegen vrouwenhandel. Nu vluchtelingen de grens over stromen, is ze dagelijks op locatie. Jonge vrouwen met kleine kinderen zijn extra kwetsbaar gewilde prooien voor mensenhandelaars, en bij de politie bekende pooiers zijn al gesignaleerd in opvanglocaties langs de grens. Jonge moeders en hun kinderen krijgen vervoer aangeboden naar ‘veilige plekken’ om vervolgens te werk gesteld te worden in de prostitutie.

Daniela’s organisatie deelt op verschillende opvanglocaties flyers uit onder jonge vrouwen en moeders, met tips om te voorkomen dat je bij de verkeerde persoon in de auto belandt en hoe je ervoor kan zorgen dat je traceerbaar bent als het mis gaat. Ze werkt samen met Poolse autoriteiten, die ook goed hun ogen open houden en al verschillende vrouwen en hun kinderen hebben gered. Maar door de onvoorstelbare aantallen vluchtelingen die elke dag arriveren (op sommige locaties 4000 per uur) is het onmogelijk om alles wat er gebeurd in de gaten te houden.

Daniela’s organisatie geeft naast preventiewerk ook praktische hulp. Er is dringende behoefte aan dekens, luiers, baby voedsel, melkpoeder en chocola. Dit laatste omdat mensen vaak totaal uitgeput aankomen op de opvanglocaties. Chocola geeft een energieboost die nodig is. Sommige mensen kunnen van uitputting niet eens meer lopen.

Verder helpt Daniela om Vrouwen en kinderen zo snel mogelijk weg te krijgen bij de noodopvang aan de grens en ze helpen verder het land in te komen naar veilige plekken. Omdat er steeds nieuwe mensen arriveren, kunnen mensen niet te lang blijven.

We hebben gevraagd hoe we haar team het beste praktisch kunnen helpen. In de eerste instantie is dat door geld te sturen om lokaal de eerste levensbehoeften aan te kunnen schaffen. In het grensgebied zijn dingen moeilijk meer te krijgen, maar elders in Polen nog wel, en het daar kopen gaat sneller en is goedkoper dan een transport uit Nederland. Bovendien kan dan beter ingespeeld worden op de steeds wisselende noden.

De Lighthouse Foundation heeft zelf geen busje en huurt er op het moment een. Dat is prijzig. Graag zouden wij willen helpen om het mogelijk te maken dat ze een eigen busje krijgen om moeders en kinderen mee in veiligheid te brengen.

Wat kunt u doen?

–        Daniela heeft gevraagd om gebed voor bescherming van kwetsbare vluchtelingen tegen mensenhandel. Laten we bidden voor oplettendheid van autoriteiten en vrijwilligers, en voor voldoende veilige plekken.

–        U kunt een gift geven voor de eerste levensbehoeften. Die sturen wij dan gelijk door, zodat er meteen hulpgoederen aangeschaft kunnen worden.

–        Als u wilt bijdragen aan een personenbusje voor de Lighthouse Foundation, dan kunt u een gift overmaken naar NL53RABO 0330006002 onder vermelding van ‘personenbusje Oekraïne’.

Alle giften voor het noodfonds van Back to Jerusalem gaan in de eerste instantie naar eerste levensbehoeften voor vluchtelingen.

Hartelijk dank voor uw hulp!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *