Wie is Naghmeh Panahi?

Read here the English version.
Nagmeh Panahi is een Iraanse vrouw die met haar familie naar de Verenigde Staten vluchtte tijdens de oorlog met Irak. Daar kwam zij tot geloof in de Here Jezus door middel van een droom die haar tweelingbroer kreeg. Ondanks tegenstand van haar ouders, bleven zij en haar broer geloven, totdat uiteindelijk haar ouders ook Jezus gingen volgen. Ze kreeg een roeping om terug te gaan naar Iran om daar te werken als zendeling. Ze stond daar aan
de wieg van de huiskerkbeweging en zag hoe er een opwekking ontstond onder jonge moslims die zochten naar waarheid.

In die periode ontmoette ze haar man, Saeed Abedini, een voorganger van de huiskerkbeweging. Ze trouwden en zetten het werk samen voort. Altijd was er dreiging en waren er arrestaties, en toen duidelijk werd dat ze actief gezocht werden, zijn ze het land ontvlucht. Ze kwamen in de Verenigde Staten te wonen, en het werk werd opafstand voortgezet. Saeed reisde nog wel op en neer naar Iran in verband met een weeshuis dat ze aan het bouwen waren. Op een van die reizen werd hij gearresteerd en kwam hij in de gevangenis te zitten.

Jarenlang voerde Naghmeh vanuit de VS campagne om haar man vrij te krijgen. Ze gaf interviews op TV, en werd uitgenodigd om te spreken voor de VN, de EU en het Amerikaanse congres. Daardoor werd ze een bekend gezicht in de christelijke wereld en kreeg steun van allerlei christelijke politici en
leiders. Maar onverwacht trok ze de stekker uit haar publieke optredens. Ze had al die jaren een duister geheim gedragen en de last was te zwaar geworden. Haar man had haar gedurende hun hele huwelijk ernstig misbruikt, seksueel, fysiek en emotioneel. Zelfs in de gevangenis zette hij dit misbruik voort via een binnengesmokkelde smartphone. De tijd dat Saeed in de gevangenis zat, was de tijd dat bij Naghmeh langzaam doordrong hoezeer zijzelf gevangen zat in een gewelddadig huwelijk.

Kort daarop kwam Saeed vrij, en Naghmeh zag zich genoodzaakt om een contactverbod aan te vragen, om Saeed de kans te geven hulp te zoeken voor zijn gedrag en het huwelijk weer op te bouwen. Saeed vroeg daarop een echtscheiding aan. Naghmeh was daarmee alles kwijt geraakt, haar identiteit als vrouw van, haar bediening, de steun en bewondering van de christelijke gemeenschap en haar toekomstdromen. Maar de Here heeft haar niet losgelaten en al deze verdrietige omstandigheden gebruikt om haar vrij te maken van wat haar gevangen hield, en een nieuwe richting te geven.
Naghmeh is weer volop betrokken bij de huiskerken in Iran en met de troost die ze zelf ontvangen heeft, troost en bemoedigd ze vrouwen die slachtoffer zijn van misbruik.

Waarom komt Naghmeh naar Nederland
Naghmeh komt naar Nederland op uitnodiging van Back to Jerusalem Nederland. Back to Jerusalem is een organisatie die het zendingswerk van de Chinese kerk in het 10/40 raam (onder andere in Iran) ondersteunt. Naghmeh is al jaren betrokken bij dit werk en Eugene Bach, de leider van Back to Jerusalem internationaal heeft onlangs haar levensverhaal opgetekend in het boek ‘I didn’t survive: Emerging Whole After Deception, Persecution, and Hidden Abuse’. We willen ook christenen in Nederland de mogelijkheid geven om dit bijzondere verhaal te horen. Bovendien is er een grote Iraanse gemeenschap in Nederland voor wie dit een gelegenheid kan zijn om bemoedigd te worden, of misschien voor het eerst een getuigenis te horen van iemand die vanuit de Islam tot geloof kwam.

Daarom worden er naast meetings in het Nederlands/ Engels ook twee meetings in het Farsi georganiseerd.

Is het boek van Naghmeh ook in Nederland verkrijgbaar?
Haar boek komt 10 oktober uit in het Engels. Er zullen exemplaren beschikbaar zijn tijdens de meetings. Er is echter nog geen Nederlandse vertaling.

Waar kan ik informatie vinden over de meetings?
Informatie staat op hier op de website. U kunt zich ook inschrijven voor onze nieuwsbrief om op de hoogte gehouden te worden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *